Ontstaan

De verwekking


Men schrijve maandag 22 juli 2013, de geboorte van Prins George, zoon van Prinses Kate en Prins William, zou het hoogtepunt van de dag worden. Zou...

De dag ervoor had Chris Froome zijn allereerste Ronde van Frankrijk gewonnen, en naar aloude gewoonte zakte het kruim van de wielersport af naar Aalst, naar de historische jaarlijkse afspraak met het eerste natourcriterium. Maandag 22 juli 2013 was Chris Froome echter niet in de ban van de nieuwe Britse kroonprins, nee, hij wist dat de echte geschiedenis die dag in Aalst zou geschreven worden.

 

Het was een tropisch warme dag en 4 vrienden zouden elkaar die avond vinden in een gemeenschappelijk doel. Koen Van Pulver had zijn naam als fixer weer alle eer aangedaan en had Geert Rimbaut (Rimbaloe) uitgenodigd in een Vip tent. Onze twee vrienden hadden samen reeds enkele marathons op hun palmares staan en het duurde dan ook niet lang of het gesprek ging over hun favoriete loopsport. Na enkele biertjes liepen ze een andere vriend tegen het lijf, namelijk Tom Spaenhoven, die nooit eerder een marathon gelopen had, en dit ook niet van plan was, althans, dat dacht hij toen zelf nog. Het hek was helemaal van de dam toen Geert Blommaert (Blompot) plots opdook en zich in het gesprek mengde. Blompot, ook wel gekend als de Aalsterse Koning der marathons, had er reeds meer dan 20 op zijn teller staan en slaagde er sinds 2008 niet meer in om onder de 3h30 te duiken. Hij zag in de drie andere jonge, willoze, door overvloedig gerstennat verdoofde kompanen, de gedroomde slachtoffers die hem zouden helpen bij zijn duistere plannen om eindelijk zijn niveau terug wat op te krikken. Blompot drinkt enkel cola en gezien de drie andere vrienden reeds verscheidene Malheurs achterover geslagen hadden, was alles snel beklonken: ze zouden samen een marathon lopen nog vóór het eind van het jaar.

 

Men schrijve maandag 22 juli 2013, de Speedy Onions waren misschien nog niet officieel geboren, doch ze waren na een heerlijke warme en stomende avond op een spontane en liefdevolle manier verwekt, dit alles onder het goedkeurend oog van Chris Froome.
De geboorte


De weken die volgden na het criterium in Aalst, stonden in het teken van ons gezamenlijk doel, en dat doel was de marathon van Pisa, op 15 december 2013.


Wie een doel stelt, moet natuurlijk trainen. En trainen, dat deden we, vooral dan in het stadspark van Aalst. We waren reeds met 4 moedige strijders, maar er was meer nodig. Dus we beslisten te investeren in public relations, onder de naam van Andy Peelman (Pele). Andy, een vroeger klasgenoot van Koen, is een beetje uniek op alle mogelijke manieren. Waar je bij hem niet kan naast kijken is zijn onvoorstelbaar gigantisch groot geschapen en immens allesoverheersend en diep penetrerend acteertalent. Onze vriend, die toen nog gewoon Andy was, meldde ons tijdens een van de trainingen in het park, dat hij geselecteerd was voor de hoofdcast van een nieuwe scripted reality reeks op VTM, iets met politie, Buurtpolitie zou de naam worden. We lachten het toen wat weg, en grapten dat we in de toekomst nooit meer openlijk zouden mogen communiceren waar onze trainingen doorgingen, uit angst voor grote horden groupies. Twee jaar later heeft de waarheid de fictie achterhaald en is Andy beter bekend als de sympathieke inspecteur Koen Baetens. Naast Andy sloot ook Stephane De Bruyn (Den Brooinen) aan, maar hij kon er niet bij zijn in Pisa zelf. Dus ons clubje bestond inmiddels uit 6 lopers, waarvan er 5 zich half december naar de luchthaven begaven, richting Italie.


Het was in Pisa dat de geboorte van de Speedy Onions uiteindelijk heeft plaatsgevonden. Eigenlijk was het simpel, bij het aanschouwen van een of andere plaatselijke volleybalploeg in volledige cluboutfit, riepen wij meteen in koor: "dat willen wij ook". Stephane en Koen gingen aan het werk en enkele weken later werd de naam Speedy Onions boven het doopvont gehouden, logo en volledige uitrusting inbegrepen.


Het kind had eindelijk een naam, en het zou niet lang duren vooraleer wij deze naam alle eer zouden aandoen en in binnen- en buitenland een begrip zouden worden.De eerste gezinsuitbreiding

 

Tegen het voorjaar van 2014 begon de naam “Speedy Onions” al een beetje weerklank te krijgen, en telkens we ergens gingen lopen, droegen we met veel trots onze gepersonaliseerde outfit. Langzaam maar zeker begonnen de mensen ons te (h)erkennen als die bonte bende gekke marathonlopers. Eind 2014 gingen we samen naar Lissabon en in het voorjaar van 2015 naar Madrid. En zoals dat in elk jong gezin gaat, je wil genieten van het leven, maar vaak begint de biologische klok ook te tikken. En het grote voordeel van een marathonclub is dat je je kinderen kan kiezen eens ze voorbij het luierstadium zijn. Tijd dus om 2 lopers aan ons groepje toe te voegen. In 2014 hebben we discreet vanop afstand, maar toch met de nodige aandacht, de exploten van Filip Vyverman (Fillie) opgevolgd. Hij zou in oktober zijn eerste marathon lopen. Gezien hij daar met brio in slaagde, besloten we, zonder zijn medeweten, om hem zijn eindexamen te laten afleggen. We zouden hem voorstellen om deel te nemen aan de 1ste Speedy Onions Marathon van Aalst. Hij zag het in eerste instantie niet zitten, maar zoals dat vaak gaat, het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en Fillie besefte zelf wel dat dit evenement niet zonder hem mocht doorgaan. En hij liep ook deze marathon wonderwel uit. Tijdens de loopjes waar Fillie ons vergezelde, leerden we ook zijn compagnon de route Jo Roseleth kennen. Jo had in het verleden reeds enkele marathons gelopen, en we voelden vanaf de eerste dag meteen de juiste klik. Na afloop van de marathon van Madrid (april 2015), werd dan ook officieel de aanvraag gedaan aan onze twee vrienden of zij ons groepje wilden vervoegen, en gelukkig stemden ze allebei in, met een luide kreet ‘Speedy till I die’ erbovenop. We waren plots met 8, en daar zou het niet bij blijven.

 

De tweede gezinsuitbreiding

 

We gaan even terug in de tijd, naar 22 juli 2013 en de bewuste avond waar we verwekt werden. Bij onze vier aanwezige vrienden was nog een vijfde vriend, namelijk Davy Van Nieuwenborgh (SuperDave). Hij hield zich die avond wat afzijdig in de marathongesprekken, want hij dacht toen nog dat zijn toekomst in het wielrennen lag. Maar wederom, het hart beslist altijd, en voor hij het zelf besefte, was deze machtsmens van ons. Het zou nog even duren vooraleer hij zelf overtuigd was, dus we lieten hem doen, maar zijn trainingsoutfit lag al vanaf de eerste dag klaar. Davy was eigenlijk van bij de start Speedy Onion. En in Berlijn 2015 zou hij al meteen schitteren en onder de 3 uur duiken. Pure Speedy Power!

 

De derde gezinsuitbreiding

 

Ondertussen kregen we ook gezelschap van Steven De Bruyn. Steven begon vanaf eind 2014 geregeld met ons mee te lopen, en is binnen ons groepje zonder twijfel de man van de records. Elke week liep hij wel een nieuw afstandsrecord: eerst 3 km, dan 5 km, dan 7 km, en ga zo maar door. Steven zou ons grote project van 2015 worden. Na kort overleg beslisten we om hem klaar te stomen voor de marathon van Berlijn. Hem overtuigen zou geen probleem worden, we moesten het enkel nog zien te verkopen aan toekomstig echtgenote Veerle. Op hun trouwdag, net na de burgerlijke ceremonie, en in het gezelschap van tientallen genodigden, werd hem de Speedy trainingsoutfit overhandigd. Veerle gaf voor de tweede maal in een half uur haar ja-woord en Steven ging mee met ons naar Berlijn, alwaar hij zijn eerste marathon zou betwisten. De finishersmedaille is het ultieme bewijs, hij is een echte Speedy Onion.