Filip Vyverman

Lid sinds:


wanneer gestart met lopen? 


verjaardag:


Hobby' s:

Info: 

29 november 2014


vermoedelijk mei / juni 1975


22 junii 1975


- lopen

- dromen van een titel voor Club Brugge

- Carnaval

- maar vooral vader zijn van twee kinderen

Filip

Zegge en schrijven juli 2013. Op vakantie in Oostenrijk raak ik geen molshoop meer op. Ik stap voor de eerste keer na zo veel jaar vakantie in dezelfde streek, niet langer fluks naar de Stube voor een Hefeweizen, maar zit hijgend, puffend en zwetend in de lift om boven of zelfs maar halfweg de berg te geraken. De ultieme fysieke vernedering is het veto van vrouwlief om op jaarlijkse solo-expeditie naar een nabijgelegen bergtop te vertrekken. Terug thuis wordt de koe bij de horens gevat en al einde november (“ik begin morgen … of nee, volgende week … of wacht, na de zomervakantie, …) stappen we met een aantal Aalsterse ondernemers in de voorbereiding op de Antwerpse Ten Miles.

 

En dat valt mee. Die wedstrijd an sich niet zo omdat ik de avond voordien brouwerij Moortgat nog intens had gesponsord. Maar het lopen smaakte naar meer. De trainingen gebeurden regelmatig met Jo Roseleth die al wel enkele marathons op de teller had en zin had om daar een vervolg aan te plakken. Of ik geen zin had om in dat verhaal mee te gaan? Alfa-man als ik ben, zeg ik geen nee tegen een uitdaging en al snel prikten we de marathon van Eindhoven in onze agenda. Het waren niet de fijnste vier uur en tien minuten uit mijn leven. Maar de toon was gezet en het startschot was gegeven. Veertien maanden later was de groepsmarathon van Aalst al de vijfde. En de honger is nog niet weg.

Nee, die honger zorgt zelfs voor een leuk doel. De zes Major Marathons lopen voor mijn vijftigste. Ik heb dus wel nog even tijd.

1.  12/10/2014

Marathon Eindhoven

Time: 4u10'20"

Het debuut. 42,195 km, dat is ver. Dus daar moet voor getraind worden. Als groentje begin je daar aan zonder eigenlijk goed te weten waar je mee bezig bent. Een schemaatje van het internet downloaden, wat tips oppikken van meer ervaren lopers en je denkt dat het allemaal wel zal lukken. En ja, het lukte. Maar de manier waarop was niet meteen overweldigend. Fris en monter aan de start met Jo Roseleth, werd het een lijdensweg van iets meer dan vier uur. De eerste wedstrijdhelft (Eindhoven werd toen in twee rondes gelopen) viel nog wel mee. Maar vanaf km 25 begon het pijn te doen. Veel pijn. Heel veel pijn. Bij km 29 dreigde het licht even helemaal uit te gaan en was een korte stop aan een bevoorrading nodig. Maar karakter, zicht op een medaille en een frisse Grolsch in de lobby van het hotel deden de rest. “Nooit meer”, klonk het vastberaden aan de aankomst. Dat hebben we gezien.

2.  30/11/2014

Marathon Aalst

Time: 4u13'37"

“Je doet toch mee, man! Zo iets kan je niet laten liggen.” Alfa-mannetjes hebben het altijd moeilijk om “nee” te zeggen, als ze uitgedaagd worden, dus was dat ook voor die nu al legendarische eerste Aalsterse marathon het geval. Niet deftig getraind sinds oktober, het ene feestje na het andere en een galabal op de vooravond van de wedstrijd, ik deed mee voor een halve en zou de eega wel bellen om me op te pikken op één van de bevoorradingspunten.

Maar het lopen viel mee en de sfeer was geweldig. 10, 20, 30 km, het bleef allemaal vlot gaan. Ja, op 35/36 begon het pijn te doen, op 40 kreunde, kraakte en piepte het lichaam nadrukkelijk dat het genoeg geweest was. Maar als je aan “den tettentoeren” aankomt na vier en een half uur, dan overvalt je als ajuin een geweldig gevoel. Machtig.

3.  27/09/2015

Marathon Berlijn

Time: 3u37'47"

Berlijn, de eerste major. Aangezien ik in het voorjaar gekwetst moest afhaken voor Barcelona, was de motivatie om er daar in de Duitse hoofdstad iets van te maken, bijzonder groot. Ook nu weer dreigde een blessure roet in het eten te gooien, want kwam ik van einde juni tot einde juli niet aan trainen toe. Gelukkig liep nadien alles, op wat geknoei met ontstoken scheenbeenvlies na, wél goed. Twee maanden leven als een sportman deed veel goeds aan lichaam en conditie. Zes kilo scherper en dankzij een schema van loopcoach Tomas Valcke in perfecte vorm trokken we naar Berlijn met de Managers Marathon Club, maar de Speedy’s waren nooit ver af.


Het werd een fantastisch weekend met een heel mooie kroon op het werk. Het parcours in Berlijn leent zich daar natuurlijk toe. Hoewel we van plan waren om voorzichtig te starten, gingen Jo en ik al vrij snel voorbij de pacers van 3u45. Op hoop van zegen, was dat, maar die ballons hebben we niet meer teruggezien. Integendeel, het ging steeds vlotter. Op 27/28 km kreeg Jo last van de hamstrings waar hij de laatste voorbereidingsweken ook al mee sukkelde en zou hij het iets trager doen. Ik hield echter mijn vleugels en liep bijna euforisch door de Duitse straten. Constant drong ik bij mezelf aan om het rustig te houden uit vrees om eerder vroeg dan laat tegen de Berlijnse Muur te knallen. Pas toen ik op Potsdammer Platz, op een km of 3 van de aankomst kwam, ging ik er ook in geloven en schakelde ik alsnog een versnelling hoger. Het is moeilijk te omschrijven hoe ik me voelde toen ik door de Brandenburger Tor liep, maar het was in elk geval het begin van een verslaving.


4.  11/10/2015

Marathon Eindhoven

Time: 4u58'10"

“We doen eens zot”, lazen we op de Speedy-whatsapp in de zomer voordien. We zouden niet alleen Berlijn lopen, maar we gingen er nog eens Eindhoven bij doen. Fixer Koen had geregeld dat we er als pacer zouden kunnen lopen. VIP-onthaal in het hotel, eten met de toppers op zaterdagavond, begeleiding naar de startzone en dan vijf uur lopen. Dat kon niet tegenvallen.


Dat deed het eigenlijk wél. In tegenstelling tot twee weken tevoren deed het pijn. Heel veel pijn, net als het jaar ervoor. Lopen met een handrem op, enkele meters voor de bezemwagen dat is niet goed voor de moral, maar ook niet voor spieren en knoken. Blij dat we er waren, vijf uur later. Maar toch ook blij dat we het meegemaakt hadden. In de eerste plaats omwille van de kamerbrede glimlach op het gezicht van de mensen die we in ons kielzog net onder hun droomtijd hadden kunnen binnenloodsen.


5.  06/12/2015

Marathon Aalst

Time: 4u09'25"

De tweede Speedy Onions Groepsmarathon doorheen het Land van Aalst. Ook deze keer was negeren geen optie en dus stonden we die zondagochtend weer klaar voor een extra lange duurloop. Minder evident dan het jaar voordien, maar het lukte. Achteraf zou blijken dat het niet de verstandigste zet uit mijn (prille)  loop-loopbaan zou geweest zijn, omdat ik noodgedwongen enkele maanden aan de kant zou staan. Maar met ruim dertig deelnemers was het ook deze keer een unieke ervaring.